Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-07@21:53:44 GMT

درباره عذرخواهی آقای قرائتی و تاثیرگذاری رسانه‌ها

تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۱۲۷۲۹۵

حالا هم پس از عذرخواهیِ او، یک لایه بالاتر از کنشگری عامه مردم، در سطح تحلیل خواص، باز دچار افراط شده‌ایم که صرفاً رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی شیخ محسن قرائتی را وادار به عذرخواهی کرده‌اند.

درباره برخورد تند آقای قرائتی، بیشترِ حرف‌ها گفته شده اما درباره تاثیرگذاری رسانه‌ها به نظر کمی تند می‌رویم. چند هفته پیش سرپرست شهرداری رشت، با آن یکی سمتش از خودش تقاضای منزل مسکونی کرد و خودش با درخواست خودش موافقت کرد و سند محیرالعقول این اتفاق تا چند روز نُقل تلگرام و اینستاگرام و توئیتر بود، نتیجه این رسوایی رسانه‌ای تمام‌عیار چه شد؟ من به شما می‌گویم، نامبرده با اعتماد بنفس کامل، به جای عذرخواهی، طلبکار شد و رو به دوربین از مسئولان خواست جلوی ول‌انگاری در فضای مجازی را بگیرند! یا در همان روزها نامه استخدام فرزند یکی از نمایندگان مجلس در یکی از وزارتخانه‌ها رسانه‌ای شد و مردم در شبکه‌های اجتماعی برای افشای این رانت‌ واضح چیزی کم نگذاشتند اما نهایتاً وزیر مربوطه روی آنتن زنده تلویزیون، با استناد به مدرک دکترای نامبرده سر و ته ماجرا را هم آورد و البته آب هم از آب تکان نخورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کمی قبل‌تر در دوره رای اعتماد، از یکی از وزارتخانه‌های دیگر هر روز یک سند متفاوت از باج‌دهی وزیر برای جلب رای اعتماد بیرون می‌آمد و به طور گسترده در شبکه‌های مجازی می‌چرخید، آقای وزیر ولی نهایتاً با تعداد رای بیشتر از دوره قبل، در سمت خود ابقا شد. قبل‌تر از آن، ادعاهای درشت یک آقازاده و افاضات او درباره «ژنِ خوب» در فضای مجازی مضحکه خاص و عام شد. نتیجه‌اش؟ تقریبا هیچ! نه خود ایشان و نه ابوی گرامی‌شان، حتی یک عذرخواهی خشک‌وخالی نکردند که هیچ، تازه دست پیش را هم گرفتند.

مثالها یکی دو تا که نیست، کمی دورتر برویم، ماهها پیش فسادی بزرگ در یک دستگاه، رسانه‌ای شد و اسناد مربوط به آن فضای مجازی را درنوردید، اما احتمالاً شما هم یادتان نرفته که زودتر از متخلفان با فرد افشاکننده برخورد شد! یا مثلا در فاجعه پلاسکو مردم در فضای مجازی همه درگذشتگان شهرداری و وزارت کار و بنیاد مستضعفان را جلوی چشم‌شان آوردند، در نتیجه، دولت قرار شد به کسبه وام سیصد میلیونی بدهد، بنیاد قرار شد پلاسکو را دوساله بسازد و شهرداری قولهای متفاوت دیگری داد. تاریخ مصرف همه این قولها ولی به اندازه حافظه نه‌چندان طولانی شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها بود. رسانه‌ها پیشکش، در شبکه‌های اجتماعی، چه کسی امروز سراغی از کسبه پلاسکو و قولهای عمل‌نشده به آنها یا مثلاً قول‌های عمل‌نشده به معدن‌کاران یورت گلستان را می‌گیرد؟ هیچ کس، حتی‌آنهایی که در آن روزها، آتشِ پلاسکو و دوده معدن یورت از تصاویر پروفایل‌شان بالا می‌رفت!

سیاهه ترندهای بی‌نتیجه‌ی فضای مجازی بیش از اینها ادامه دادنی‌ست. البته غرض تخفیف قدرت رسانه‌های اجتماعی نیست که ممکن است فرد دیگری بتواند سیاهه‌ای از ترندهایِ منتج به نتیجه، ارائه کند؛ حرف این است که در تحلیل این تاثیرگذاری دچار افراط نشویم، تک‌بعدی تحلیل نکنیم و تاثیر عوامل دیگر را هم در نظر بگیریم.

محسن قرائتی جزء رسانه‌ای‌ترین روحانیون ایران است و در میان هم‌لباسان خود، بیشتر از خیلی‌های دیگر، مختصات رسانه را می‌شناسد. از این رو حتماً برخورد انتقادآمیزِ افکار عمومی، در عذرخواهی او از آقای دوربینی موثر بوده‌ اما منحصر کردن دلیل این عذرخواهی در این یک عامل، جفا در حق اوست. چه بسیار آدم‌های معروفی که تحت شدیدترین فشارهای رسانه‌ای و مجازی هم از اشتباهات خود عذرخواهی نکرده‌اند. نمونه‌اش خطیبی که یک روز روی منبر ادعا کرد وزارت خارجه می‌خواهد سردار قاسم سلیمانی را تحویل آمریکا بدهد و بعداً به رغم شماتت عام و خاص، نه تنها عقب‌نشینی و عذرخواهی نکرد، که ادعای مضحکش را طور دیگری تکرار کرد. نمونه‌های دیگرش را هم بالاتر گفتم.

در طول چهل سال تدریس تلویزیونی حجت‌الاسلام قرائتی، کمتر کسی است که مخاطب او نبوده باشد و از دست شوخی‌ها و صراحت گفتاری عجیبش نخندیده باشد. صراحتی که با عذرخواهی اخیرِ او معلوم شد، توام با شجاعتی تحسین‌برانگیز هم هست. با این ویژگی‌ها، عذرخواهی آقای قرائتی چندان غیرمنتظره نبود، شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها اگر واقعا اینقدر قدرت دارند، خوب است، حداقل برای یک بار هم که شده، باعث عذرخواهی بعضی دیگران شوند!

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۱۲۷۲۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای استفاده بلاگر شیرازی از آمبولانس اورژانس در حال پیگیری است

محمدجواد مرادیان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در خصوص انتشار کلیپی در فضای مجازی که در آن از یک دستگاه آمبولانس در شیراز برای تولید محتوای سرگرم‌کننده استفاده شده بود گفت: فیلمی که در ۲۴ ساعت گذشته در فضای مجازی وایرال شده، در حقیقت مربوط به یک ماه پیش است و همکاران در حال بررسی هستند که آیا این اقدام با هماهنگی یا بدون هماهنگی صورت گرفته است.

رئیس مرکز اورژانس فارس در پاسخ به این سوال خبرنگار مهر که استفاده شخصی از اموال دولتی آن هم توسط یک بلاگر و در چنین سطحی چه با هماهنگی و چه بدون هماهنگی آیا تخلف نیست، گفت: طبق قانون هر گونه استفاده رسانه‌ای از اموال دولتی منوط به اخذ مجوز حراست، روابط عمومی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی است و استفاده از آمبولانس در هر رسانه‌ای نیازمند هماهنگی با مراجع مربوطه است.

وی در توضیح خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آمبولانس مرکز اورژانس در چارچوب کارکرد رسانه‌ای استفاده نشده بلکه توسط یک بلاگر و برای تبلیغات خیابانی مورد سو استفاده قرار گرفته است، گفت: به هر حال فعالیت یک بلاگر هم اگر در فضای رسمی و قانونی انجام شود در چارچوب رسانه تعریف می‌شود اما به محض محرز شدن تخلفات، موضوع در قالب استفاده غیرمناسب از اموال دولتی توسط مراجع ذیصلاح پیگیری خواهد شد.

کد خبر 6097441

دیگر خبرها

  • جنین‌هایی که از شکم‌ مادرشان در اینستاگرام کار می‌کنند
  • صداوسیما مکلف به رسیدگی به تخلفات رسانه‌های فراگیر شد
  • رسیدگی به تخلفات در نمایش‌خانگی به ساترا واگذار شد
  • بازار مکاره سلامت در شبکه‌های اجتماعی/ عدم بازدارندگی قوانین
  • ابلاغ دستورالعمل رسیدگی به تخلفات رسانه‌های فراگیر
  • ماجرای استفاده بلاگر شیرازی از آمبولانس اورژانس در حال پیگیری است
  • (ویدئو) فیلم جدید کشف آدم کوتوله در ایران فضای مجازی را منفجر کرد
  • فرید مرجایی، تحلیل گر مسائل آمریکا و مقیم این کشور: جنبش دانشجویی سپهر غالب بر فضای سیاسی آمریکا را به چالش کشید/ شبکه های اجتماعی امپراطوری رسانه ای را زیر سوال بردند/ تظاهرات دانشجویی خط قرمز انتقاد از اسرائیل را شکسته است
  • تمدید فرصت ارسال آثار به جشنواره «آسمون»
  • تاکید پلیس بر‎اخلاق‎ ‎مداری‎کاربران‎ ‎مجازی‎ در‎انتخابات‎